3.9.10

Στην εργασιακή μετανάστευση στρέφονται οι νέοι

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των νέων που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων Ελλήνων ηλικίας έως 35 ετών που επιθυμούν να αναζητήσουν εργασία σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου σε θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. Andor έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξαν 8.709 ελληνικά βιογραφικά σημειώματα που καταχωρήθηκαν στο EURES (ευρωπαϊκή πύλη για την κινητικότητα στην εργασία) και η Ελλάδα κατέλαβε τη δωδέκατη θέση από τα 27 κράτη μέλη. Η Ισπανία είχε τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων (81.298), και ακολούθησαν η Ιταλία (63.444) και η Πολωνία (30.523).
Όσον αφορά την ελκυστικότητα των διάφορων χωρών, ο υψηλότερος αριθμός κενών θέσεων εργασίας που δημοσιεύθηκαν στο EURES στις αρχές Ιουνίου ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (378.000), στη Γερμανία (226.000), στη Γαλλία (46.000), στην Ολλανδία (41.000), στην Αυστρία (40.000) και στη Σουηδία (35.000).
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι πολλοί νέοι αναγκάζονται λόγω των μειωμένων ευκαιριών που προσφέρονται στις χώρες προέλευσής τους να μετακινηθούν στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερων εργασιακών συνθηκών. Αρκετοί μάλιστα προσπαθούν να επιτύχουν στους διαγωνισμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιλογής Προσωπικού (EPSO), προκειμένου να βρουν θέσεις εργασίας με υψηλότερες οικονομικές απολαβές αλλά και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Παρ όλα αυτά, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας συγκριτικής μελέτης που να αποκαλύπτει ποιά κράτη μέλη ανήκουν στην προτίμηση των νέων και ποιά είναι αυτά που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη διαρροή εγκεφάλων (brain drain).
Ο Επίτροπος Andor συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή σημειώνοντας πως δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ακριβές στοιχείο σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα και οδηγούν τους νέους να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό.
Εξάλλου, οι στατιστικές της ΕΕ που διατίθενται σήμερα δεν δίνουν μια ευθεία απάντηση σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που διακινούνται εντός της ΕΕ για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. Οι πιο πρόσφατες στατιστικές για τη μετανάστευση που δημοσιεύονται από την EUROSTAT δείχνουν ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια υπήκοοι της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων 1,2 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας 15-64 ετών) μετανάστευσαν σε άλλο κράτος μέλος το 2008. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου το 0,3% του συνολικού πληθυσμού και το 0,4% του ενεργού πληθυσμού.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές από την έρευνα για το εργατικό δυναμικό (τελευταίο τρίμηνο 2009), περίπου το 2,6% του γενικού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στην ΕΕ είναι υπήκοοι της ΕΕ που ζουν σε άλλο κράτος μέλος. Οι υπάρχουσες στατιστικές για τη μεταναστευτική ροή μέσα στην ΕΕ δεν καταγράφουν κανένα λόγο για τη μετανάστευση (όπως απασχόληση, επανένωση των οικογενειών, σπουδές, κ.λπ.).
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα, με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπου νέοι Έλληνες επιστήμονες αναζητούν μαζικά τρόπους φυγής προς το εξωτερικό. Το φαινόμενο αυτό στερεί στην Ελλάδα καταρτισμένο δυναμικό υπονομεύοντας εκ των πραγμάτων το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Είναι απαραίτητο τα όποια μέτρα λαμβάνονται να έχουν σαφή αναφορά στις προοπτικές απασχόλησης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην κατάρτιση και την καινοτομία. Ανάπτυξη χωρίς επιστημονικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό δεν νοείται».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ