Έχουν πει...

"Οι γιατροί δεν ήξεραν ότι τα παιδιά μπορεί να ενοχλούνται από πράγματα που βρίσκονται μέσα τους και που δεν είναι μικρόβια".
Francoise Dolto, γνωστή Γαλλίδα ψυχαναλύτρια. Φράση που είπε, όταν ήταν περίπου 4 ετών, το 1913, εξηγώντας γιατί ήθελε να γίνει "ιατρο-παιδαγωγός", όταν ρωτήθηκε τι είναι αυτό.


"Μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης μπορούμε να ελπίζουμε ότι παραμένουμε σε επαφή με τους πρωτογενείς εαυτούς μας απ' όπου αναδύονται τα πιο έντονα συναισθήματα, ακόμα και πολύ επίφοβες αισθήσεις και είμαστε πραγματικά φτωχοί, αν είμαστε απλώς λογικοί".
Donald Winnicott, γνωστός Άγγλος ψυχαναλυτής


"Αν προσέξει κανείς είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσει πώς αφυπνίζεται η ευφυία των παιδιών μόλις σταθεί κοντά τους ένας ενήλικας που δεν απαγορεύει αλλά σχολιάζει με λέξεις την ευρηματικότητα και την επιδεξιότητά τους. Αυτό είναι γιορτή, να μπορεί κανείς να επινοεί διαφόρων ειδών χαρές, να έχει στενές συνωμοτικές σχέσεις με τους άλλους, να δείχνει τη χαρά του, να την ελέγχει, να μπορεί να χαίρεται μαζί με τους άλλους".
Francoise Dolto


"Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά στην αγορά στο Λαύριο. Είμαι μεγάλος με τιράντες και γυαλιά κι όλο φοβάμαι το αύριο. Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα και μας κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά, όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα".
Διονύσης Σαββόπουλος (Τι έπαιξα στο Λαύριο, Η Ρεζέρβα, 1979)