1.9.10

Μαμά δεν θέλω να πάω σχολείο....

Η πρώτη φορά στο σχολείο

Η πρώτη φορά στο σχολείο είναι μια νέα εμπειρία τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς του. Είναι μια νέα εμπειρία που σηματοδοτεί το πέρασμα του παιδιού σε έναν ευρύτερο χώρο έξω από την οικογένεια, όπου έρχεται σε επαφή με νέα πρόσωπα, ερεθίσματα, δυνατότητες. Ωστόσο, αρχικά, υπάρχει ένταση, κούραση, άγχος. Αυτό που κυρίως εκδηλώνεται είναι το άγχος αποχωρισμού. Πρόκειται για φυσιολογικό άγχος στη ζωή ενός παιδιού, το οποίο μειώνεται, καθώς το παιδί μεγαλώνει και έχει τη δυνατότητα να κρατάει την εικόνα των γονιών του στη σκέψη του (ειδικά της μαμάς, όταν εκείνη είναι το κύριο πρόσωπο φροντίδας) και να έχει την βεβαιότητα ότι εκείνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμα και όταν δεν τους βλέπει. Σε στρεσσογόνες καταστάσεις αυτό το άγχος μπορεί να αναζωπυρώνεται.

Το άγχος δεν εκδηλώνεται μόνο από την πλευρά του παιδιού, αλλά και από την πλευρά των γονιών. Συχνά οι γονείς δυσκολεύονται να αποχωριστούν οι ίδιοι το παιδί τους, έχουν τύψεις, επειδή αφήνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό, ανησυχούν εάν θα έχει επαρκή φροντίδα και προσοχή, εάν λείπουν στο παιδί τους, γιατί εκείνοι εργάζονται πολλές ώρες…

Είναι σημαντικό οι γονείς να προετοιμάσουν ένα παιδί και να το βοηθήσουν να προσαρμοστεί στο σχολείο του. Χρειάζεται:

…να μιλήσουν με ενθουσιασμό στο παιδί για το σχολείο, για τις δραστηριότητές του εκεί, για το παιχνίδι, για την επαφή του με τα άλλα παιδιά και με τη δασκάλα. Θα ήταν βοηθητικό να επισκεφθούν μαζί το χώρο του σχολείου πριν την έναρξη της φοίτησής του.

…να αγοράσουν μαζί μια τσάντα για το σχολείο του, να ετοιμάσουν μαζί τα πράγματα που θα χρειαστεί για το σχολείο, να το παροτρύνουν να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο του παιχνίδι.

…να καθησυχάσουν το παιδί, σε περίπτωση που εκείνο κλαίει τις πρώτες μέρες, πριν ξεκινήσει για το σχολείο. Να το διαβεβαιώσουν πως θα συναντηθούν την προκαθορισμένη ώρα και να το χαιρετήσουν, χωρίς να κάνουν μεγάλες συζητήσεις, αλλά με τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν ξανά σύντομα και πως έχουν εμπιστοσύνη στο παιδί ότι θα ανταπεξέλθει στη νέα του εμπειρία. Να μην παραμένουν στο χώρο του σχολείου. Η καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα διευκολύνει την ομαλή προσαρμογή του παιδιού.

…να θυμούνται πως είναι σημαντικό να εμπιστευτούν το παιδί τους ότι θα τα καταφέρει και να αναγνωρίσουν και να ελέγξουν το δικό τους άγχος. Εξάλλου το μεγάλωμα ενός παιδιού συνίσταται στον αποχωρισμό των παιδιών από τους γονείς.

Σε περίπτωση που το άγχος εμμένει και το παιδί δυσκολεύεται πολύ να αποχωριστεί τους γονείς του, όταν αυτό δεν είναι αναμενόμενο για την ηλικία του, μπορεί να εξελιχτεί σε διαταραχή. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τη γνώμη ειδικού.

Βασιλοπούλου Βασιλική
Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια