3.9.10

Δεν μπορώ να πάω στο σχολείο, πονάει η κοιλιά μου...

Σχολική φοβία-σχολική άρνηση

Η σχολική φοβία συνίσταται στην επίμονη άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο. Παρουσιάζεται στο 2-3% του σχολικού πληθυσμού και εκδηλώνεται κυρίως κατά την είσοδο στο σχολείο ή όταν το παιδί περνάει από τη μια τάξη στην επόμενη. Συχνότερα παρατηρούμενες ηλικίες έναρξης είναι: 5, 12 και 14-15 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία έναρξης, τόσο σοβαρότερη είναι η μορφή της σχολικής ηλικίας. Στην εφηβεία η σχολική φοβία μπορεί να σημαίνει την έναρξη βαριάς παθολογίας. Συμπεριφορές όπως διακοπή των σχέσεων του παιδιού με συμμαθητές, απόσυρση από σχολικές δραστηριότητες, κλείσιμο στο σπίτι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρέπει να κινητοποιήσουν το γονείς για την αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας.

Η κλινική εικόνα
Το παιδί λέει ότι φοβάται να πάει στο σχολείο, αλλά δεν ξέρει γιατί. Μπορεί να δίνει εξηγήσεις όπως ότι το μάλωσε ο δάσκαλος ή ότι το κορόιδεψε κάποιο παιδί στο σχολείο. Το μεγαλύτερο παιδί, ειδικότερα στην εφηβεία, μπορεί να εκλογικεύει τη στάση του απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό σύστημα.

Επιπλέον το παιδί μπορεί να εκδηλώσει σωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στην κοιλιά, διάρροια, εμέτους, πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται, όταν πλησιάζει η ώρα να πάει το παιδί στο σχολείο, ενώ υποχωρούν τα Σαββατοκύριακα, στις αργίες ή όταν το παιδί μένει στο σπίτι με τη συγκατάθεση των γονιών. Αλλά και αν τελικά πάει στο σχολείο, δείχνει ιδιαίτερα φοβισμένο και ζητάει να επιστρέψει στο σπίτι.

Η εκδήλωση της σχολικής φοβίας χρειάζεται έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Όταν το παιδί είναι μικρό, πολλές φορές αρκεί η συμβουλευτική βοήθεια προς τους γονείς, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν το παιδί τους να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν όμως αναδειχθεί από τη διαγνωστική διαδικασία ψυχοπαθολογία του παιδιού ή έντονα διαταραγμένες σχέσεις στην οικογένεια, απαιτείται θεραπευτική αντιμετώπιση. Η συνεργασία του ειδικού ψυχικής υγείας με το σχολείο είναι απαραίτητη.