10.9.10

Παγκόσμια ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας

Aυξάνονται οι δυνάμει αυτόχειρες στην Ελλάδα
Της Ιωαννας Φωτιαδη

Η 10η Σεπτεμβρίου, παγκόσμια ημέρα πρόληψης της αυτοκτονίας, προκαλεί περίσκεψη στην Ελλάδα. Το 2008 καταγράφηκαν 373 αυτοκτονίες, αλλά το 2009 και το 2010 οι άνθρωποι που αποφάσισαν να τερματίσουν τη ζωή τους έχουν αυξηθεί αισθητά, ξεπερνώντας τη μία αυτοκτονία ημερησίως, ενώ οι απόπειρες υπολογίζονται σε 30 την ημέρα. Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών αποσιωπώνται ή «μετονομάζονται».

«Οταν το 2007 ξεκινήσαμε την 24ωρη γραμμή πρόληψης δεχόμασταν 5 με 8 τηλεφωνήματα, ενώ σήμερα 15 με 30» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος στην «Κλίμακα» για τη λειτουργία της γραμμής 1018. «Μέχρι πρότινος το 80 με 85% των αυτόχειρων ήταν άνθρωποι που έπασχαν και από κάποια ψυχική νόσο» επισημαίνει. «Δυστυχώς, όμως, στους εν δυνάμει αυτόχειρες έχει πλέον προστεθεί μια ευρεία κατηγορία ανθρώπων, ανδρών 40 με 65 ετών» υπογραμμίζει. «Πρόκειται για οικογενειάρχες που είχαν συνηθίσει να ζουν με οικονομική άνεση, την οποία σταδιακά χάνουν. Είναι αυτοί που δεν έχουν μάθει να ζητούν βοήθεια και που σπάνια θα μας καλέσουν». Η οικονομική δυσχέρεια που προκύπτει από την απώλεια δουλειάς και περιουσιακών στοιχείων μετατρέπεται σε μοχλό που κινητοποιεί ευάλωτους χαρακτήρες και τους οδηγεί στα άκρα. Καθώς οι πάλαι ποτέ επιτυχημένοι επαγγελματίες και μπαμπάδες δεν ανήκουν στους «συνήθεις υπόπτους», καλό είναι το περιβάλλον τους να αποκωδικοποιεί τα σήματα SOS που ασυνείδητα εκπέμπουν.

«Το άγχος, η νευρικότητα, η αϋπνία, η απομόνωση και η ψυχοκινητική ανησυχία ενός ατόμου πρέπει να προβληματίσει τους οικείους του» προειδοποιεί ο κ. Κατσαδώρος. «Μια ελαφριά αυξητική τάση σημειώνεται και στις αυτοκτονίες εφήβων» συμπληρώνει ο κ. Αρης Βιόλατζης, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής στην «Κλίμακα». «Το φαινόμενο είναι βέβαια πολυπαραγοντικό, ωστόσο οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία επηρεάζουν τους εφήβους, αφού φιμώνουν τη δημιουργικότητα και τον δυναμισμό τους».

«Είναι παρήγορο ότι δημιουργήθηκε ένα άτυπο δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ημών και φορέων, Κοινωνικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και bloggers» παρατηρεί ο κ. Κατσαδώρος. Η «Κλίμακα» υπό την αιγίδα του υπουργείο Υγείας διοργανώνει σήμερα το «1ο Συμπόσιο για την πρόληψη της αυτοκτονίας». Η εκδήλωση, που είναι ανοικτή στο κοινό, ξεκινά στις 10 το πρωί και λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Τελετών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης