5.9.10

Ο πατέρας και το μεγάλωμα των παιδιών του

Πολύς λόγος έχει γίνει για τη συμβολή των μαμάδων στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Τι γίνεται όμως με τον πατέρα; Αρκετά συχνά ακούμε πως ο πατέρας είναι απών, πως δεν ασχολείται με τα παιδιά, δουλεύει πολλές ώρες, όταν έρχονται τα δύσκολα, φεύγει και αφήνει τη γυναίκα του να τα βγάλει πέρα με τα παιδιά. Η μητέρα και ο πατέρας είναι διαφορετικά πρόσωπα και ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο απέναντι στα παιδιά. Το σημαντικότερο είναι ο ένας να αναγνωρίζει στον άλλο τη δική του λειτουργία και το δικό του ρόλο στην οικογένεια, αλλά κυρίως να αναγνωρίζει και να υιοθετεί ο ίδιος τη δική του λειτουργία ως γονιός στην οικογένειά του.
Ο πατέρας είναι σημαντικό πρόσωπο τόσο στη ζωή της γυναίκας του όσο και στη ζωή των παιδιών του. Από την αρχή, από την εγκυμοσύνη, η παρουσία του και η στήριξη που παρέχει στη γυναίκα του, βοηθά τη μητέρα να βιώσει θετικά την εγκυμοσύνη και εκείνη με τη σειρά της να τροφοδοτήσει συναισθηματικά το μωρό.
Η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του μωρού μετά τη γέννησή του, βοηθάει αφενός τη μητέρα, αφετέρου εμπλουτίζει τη ζωή του παιδιού, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ένα άλλο πρόσωπο, εκτός από τη μητέρα. Η μητέρα και ο πατέρας έχουν διαφορετικό τρόπο επαφής με το μωρό τους. Συνήθως η μητέρα είναι πιο προστατευτική και χρησιμοποιεί περισσότερο αντικείμενα, για να παίξει με το παιδί, ενώ ο πατέρας χρησιμοποιεί πιο πολύ το σώμα του στο παιχνίδι, ενθαρρύνει την περιέργεια του μωρού, το παροτρύνει να συνεχίσει την εξερεύνησή του, είναι πιο δραστήριος απέναντί του.
Το μωρό που από την αρχή έχει στη ζωή του την ενεργητική παρουσία του πατέρα του γίνεται δραστήριο, καθώς μεγαλώνει, ζωηρό, κατακτά νέες δεξιότητες, γίνεται πιο κοινωνικό, έχει αυξημένεη αυτοεκτίμηση και τα καταφέρνει καλά στο σχολείο.
Η εμπλοκή του πατέρα στη ζωή του παιδιού του είναι αποτελεσματική, όταν αναγνωρίζεται στο λόγο της μητέρας. Όταν η παρουσία του πατέρα είναι επιθυμητή από τη μητέρα, τότε και οι δύο μπορούν από κοινού να συμμετάσχουν ενεργητικά στο μεγάλωμα του παιδιόυ τους. Βεβαίως είναι σημαντικό να μπορεί ο πατέρας να μπει στο ρόλο του και στην πατρική του λειτουργία.