Ειδικά θέματα

Σε αυτή τη σελίδα θα μπορείτε να ενημερώνεστε για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η ανάπτυξη ενός παιδιού δεν ακολουθεί τον δρόμο της, αλλά ανακόπτεται, περιορίζεται ή διαταράσσεται...

Η ψυχική νόσος των γονέων επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους...

θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία των γονέων

Όταν τα δάκρυα χαράς γίνονται δάκρυα απελπισίας: η επιλόχεια κατάθλιψη

Η Έλσα με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ένα μήνα μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Ήταν μια τριαντάχρονη γυναίκα, παντρεμένη πριν τρία χρόνια. Στο πρόσωπό της ήταν εμφανή τα σημάδια της αϋπνίας, της κούρασης και του φόβου.

Μου είπε: “…περιμέναμε το πρώτο μας παιδί με μεγάλη ανυπομονησία. Η κύηση ήταν χωρίς απρόοπτα. Είχα λίγο άγχος…πρώτο παιδί ήταν…ξέρετε πώς είναι αυτά τα πράγματα. Ο γυναικολόγος ήταν καθησυχαστικός…Γέννησα με καισαρική.
Όλα πήγαν καλά, λίγες ώρες μετά πήρα την κόρη μου στην αγκαλιά μου και την τάισα. Κι εγώ και ο άντρας μου νοιώθαμε περήφανοι. Τα προβλήματα άρχισαν μετά από 3-4 ημέρες: δεν κοιμόμουν καλά, πονούσε το κεφάλι μου, δεν είχα καλή διάθεση και έβαζα τα κλάματα χωρίς καμιά αιτία. Το συζήτησα με το γυναικολόγο και μου είπε ότι είναι κάτι συνηθισμένο στις λεχώνες. Το απέδωσε στις ορμονικές αλλαγές και με διαβεβαίωσε ότι το πολύ σε 10 ημέρες θα ήμουν καλά. Πήγαμε σπίτι αλλά η κατάσταση αντί να καλυτερεύει, χειροτέρευε. Αισθανόμουν συνεχώς κουρασμένη, δεν είχα διάθεση να κάνω το οτιδήποτε και η φροντίδα του μωρού μου φαινόταν βουνό. Ξέσπαγα στον άντρα μου χωρίς λόγο, δεν ήθελα να δω κανέναν. Ντρεπόμουν γι’αυτό που μου συνέβαινε και ανησυχούσα μήπως δεν τα καταφέρω με το μωρό. ’’

Η ιστορία της Έλσας είναι μια μάλλον τυπική ιστορία επιλόχειας κατάθλιψης. Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή που συχνά δεν διαγιγνώσκεται, κάτι που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες τόσο για την υγεία της μητέρας, όσο και για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους.

Είναι γνωστό ότι ο πρώτος τουλάχιστον χρόνος της ζωής του παιδιού είναι κρίσιμος για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Στο χρονικό αυτό διάστημα η φυσική και ψυχολογική διαθεσιμότητα της μητέρας πρέπει να είναι συνεχής.

Η συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης είναι περίπου 10%.

Η αιτία της θα πρέπει να αναζητηθεί τόσο σε βιολογικούς όσο και σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Οι απότομες ορμονικές μεταβολές που συνοδεύουν τη διαδικασία του τοκετού, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, μεταβολές του επιπέδου των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο) είναι ανάμεσα στους συχνότερους βιολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Από την άλλη πλευρά, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως το ιστορικό κατάθλιψης της μητέρας, κακές σχέσεις του γονεϊκού ζευγαριού, αβεβαιότητα της μέλλουσας μητέρας για τον καινούριο της ρόλο, οικονομικά προβλήματα, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαταραχής εμφανίζονται εντός δύο εβδομάδων από τον τοκετό και περιλαμβάνουν:
-έντονη καταθλιπτική διάθεση και απώλεια ενδιαφερόντων. Η γυναίκα κλαίει διαρκώς, γίνεται ευερέθιστη, χάνει το ενδιαφέρον για τη φροντίδα του εαυτού της και για τη φροντίδα του μωρού της.
-επίμονη αϋπνία και ανορεξία
-έντονο αίσθημα κόπωσης
- διαταραχές συγκέντρωσης
- έντονο άγχος και ανησυχία για την υγεία του μωρού. Συχνά η μητέρα αισθάνεται ότι δεν θα τα βγάλει πέρα με τη φροντίδα του νεογέννητου με αποτέλεσμα να κατακλύζεται από ενοχές και απελπισία.

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης δεν θα πρέπει να συγχέονται με την ήπια λοχειακή ψυχική διαταραχή (baby blues), μια κατάσταση που παρατηρείται περίπου στις μισές λεχώνες τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, χαρακτηρίζεται από συναισθηματική δυσφορία, άγχος, αϋπνία, κλάματα και δυσκολία στη συγκέντρωση, είναι αυτοπεριοριζόμενη και δεν χρειάζεται κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις (0,1-0,2%) η λεχώνα παρουσιάζει εικόνα επιλόχειας ψύχωσης. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή διαταραχή, η οποία θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της ασθενούς και του μωρού της. Η ασθενής βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης σύγχυσης, παρουσιάζει παραληρητικές ιδέες (ότι το μωρό της πέθανε ή πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια), ψευδαισθήσεις, έντονα συναισθήματα ενοχής, υπερκινητικότητα ή και απάθεια και ψυχοκινητική επιβράδυνση.

Σε κάθε περίπτωση που η λεχώνα παρουσιάσει άγχος και διαταραχές της διάθεσης που παρατείνονται πέραν του δεκαημέρου από τον τοκετό ή έχουν πολύ μεγάλη ένταση, απαιτείται η παρέμβαση ειδικού ο οποίος θα διευκρινίσει τη φύση των συμπτωμάτων, θα αποκλείσει οργανικές διαταραχές πού μπορούν να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα και θα προτείνει κατάλληλη θεραπευτική αγωγή .

Η θεραπεία της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνει :
-την κινητοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος με σκοπό την πλαισίωση της ασθενούς, την απαλλαγή της από φροντίδες που η ίδια δεν μπορεί δεν μπορεί να προσφέρει και την ψυχολογική της ενθάρρυνση. Η απομάκρυνση του νεογέννητου από την ασθενή μητέρα δεν είναι απαραίτητη (εκτός των περιπτώσεων της επιλόχειας ψύχωσης), ωστόσο το κύριο βάρος της φροντίδας του θα πρέπει να το αναλάβει κάποιο άλλο άτομο.
- τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αν αυτό κριθεί απαραίτητο
-την ψυχολογική ενίσχυση και σε δεύτερο χρόνο την ψυχοθεραπεία της ασθενούς

Η ανακούφιση της ασθενούς από τις ενοχές της, η διευθέτηση συγκρούσεων μέσα στο ζευγάρι και η ανάδειξη και επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων που σχετίζονται με τη μητρότητα, αποτελούν σημεία στα οποία εστιάζεται η ψυχολογική θεραπεία της ασθενούς.

Τέλος, ουσιαστική είναι η συμβολή της πρόληψης στην αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρών ψυχικών διαταραχών μετά τον τοκετό. Γυναίκες με ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης ή ψύχωσης και γυναίκες με ιστορικό σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών, θα πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον τοκετό.

Ανδρέας Γκορίνης, Ψυχίατρος

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

«Το παιδί μου κινείται συνέχεια, τρέχει, σκαρφαλώνει, ανεβαίνει στα έπιπλα και δεν φοβάται μήπως χτυπήσει. Μέσα στην τάξη είναι απρόσεκτος, δεν μπορεί να καθίσει στην καρέκλα και αν του κάνει παρατήρηση η δασκάλα, θα κάτσει για λίγο, αλλά και καθισμένος πάλι θα κουνιέται. Δεν ακούει, όταν του λέμε να κάνει κάτι, ούτε καν περιμένει να ακούσει τι θα του πούμε. Θέλει συνέχεια να γίνεται το δικό του και βαριέται τα παιχνίδια πολύ γρήγορα».

Η κλινική εικόνα των παιδιών με ΔΕΠ-Υ
Τα κύρια χαρακτηριστικά των παιδιών με ΔΕΠ-Υ είναι η εκδήλωση συμπτωμάτων υπερκινητικότητας και/ή απροσεξίας σε τέτοιο βαθμό που είναι δυσανάλογος με την ηλικία τους. Έτσι δυσκολεύονται πολύ να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και να ακολουθήσουν κανόνες.

Διαγνωστικά κριτήρια
Για να τεθεί η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ, τα συμπτώματα πρέπει να έχουν πρωτοεμφανιστεί πριν το 7ο έτος της ηλικίας, να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών και να εμποδίζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα του παιδιού σε δύο ή περισσότερα πλαίσια.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Συνήθως, λόγω της φύσης των δυσκολιών του παιδιού, απαιτείται η ένταξή του σε θεραπευτικό πρόγραμμα όπου θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες του παιδιού, των γονέων και των δασκάλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συμβουλευτική εργασία με τους γονείς βοηθά σημαντικά, για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες του παιδιού και της οικογένειας.

Πρόσωπο με πρόσωπο με την κατάθλιψη

«Δεν αντέχω άλλο την κατάθλιψή του. Σκέφτομαι να πάρω τα παιδιά και να φύγω από το σπίτι, γιατί αλλιώς θα τρελαθώ εγώ». Με τα λόγια αυτά περιγράφει μια σαραντάχρονη σύζυγος το προσωπικό και οικογενειακό δράμα που ζει τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των προβλημάτων του σαρανταπεντάχρονου συζύγου της. Και συνεχίζει: «όλα άρχισαν πριν από έξι μήνες. Το μαγαζί δεν πήγαινε καλά, η μάνα του χειρουργήθηκε από καρκίνο στο έντερο…άρχισε να αλλάζει. Δε μιλούσε σε κανέναν, κάπνιζε πολύ και άρχισε να πίνει. Μου ήρθε δυο-τρεις φορές πιωμένος στο σπίτι και χτύπησε τα παιδιά. Μετά έβαλε τα κλάματα και ζήταγε συγγνώμη. Λέει ότι δεν είναι καλά, κλαίει συχνά. Το βράδυ στριφογυρίζει στο κρεβάτι μας και το πρωί ξυπνά από τα μαύρα χαράματα. Δεν έχει ενδιαφέρον ούτε για το ντύσιμό του, ούτε για τη δουλειά, ούτε για τα παιδιά. Φοβάμαι! Βλέπω έναν άνθρωπο να σέρνεται, να δυσκολεύεται να κάνει το οτιδήποτε. Δεν είναι αυτός ο άντρας μου. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του. Το έχω ξαναζήσει αυτό με μια φίλη μου και ξέρω πως είναι κατάθλιψη. Του είπα να πάμε σε ένα γιατρό, όμως μου απάντησε ότι δεν είναι τρελός».

Όσα περιγράφει αυτή η κυρία, αποτελούν ένα τυπικό δείγμα της κλινικής εικόνας της μείζονος κατάθλιψης των ενηλίκων και του τεράστιου συναισθηματικού φορτίου που επωμίζονται τόσο οι πάσχοντες όσο και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Η σχεδόν μόνιμη καταθλιπτική διάθεση, η απώλεια ενδιαφερόντων για συνήθεις ως τώρα ασχολίες, η ευερεθιστότητα ή/και η ευσυγκινησία, οι σοβαρές διαταραχές στον ύπνο, στην όρεξη, στη σεξουαλική διάθεση, τα επίμονα και ανεξήγητα σωματικά ενοχλήματα ( κεφαλαλγίες, πόνοι στη μέση, εντερικά προβλήματα…), η δυσκολία στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων, το μόνιμο αίσθημα κόπωσης, οι ενοχές και οι ευχές θανάτου ή σκέψεις αυτοκτονίας, συγκροτούν την εικόνα ενός καταθλιπτικού συνδρόμου.

Το σύνδρομο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την περιστασιακή καταθλιπτική διάθεση που μπορεί να χαρακτηρίζει οποιονδήποτε άνθρωπο σε μια στιγμή της ζωής του και θεωρείται μια φυσιολογική κατάσταση .

Συχνά οι πάσχοντες ρωτούν για την αιτία της κατάθλιψης. Η απάντηση δεν είναι απλή. Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, για να αποδοθούν οι εκδηλώσεις του μεμονωμένα στα γονίδια ή σε νευροχημικές διαταραχές του εγκεφάλου ή…στην οικονομική κρίση. Ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων που αλληλεπιδρούν με έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο για κάθε άνθρωπο, είναι υπεύθυνος για την ανθρώπινη συμπεριφορά .

Είναι επικίνδυνη η κατάθλιψη; Δεν είναι επικίνδυνη, αν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Στην αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες τόσο για τον πάσχοντα όσο και για το περιβάλλον του μπορεί να είναι πολλές και επώδυνες: αίσθημα υποκειμενικής δυσφορίας, λειτουργική έκπτωση (απώλεια εργασίας, αποτυχία στις σπουδές, παραμέληση των παιδιών, διαπροσωπικές δυσκολίες, διαζύγιο), αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και αυτοκτονία.

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης απαιτεί τη συνεργασία του πάσχοντος με έναν σωστά εκπαιδευμένο ειδικό, ο οποίος θα πρέπει να αναγνωρίσει το πρόβλημα, να αναζητήσει πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία του και να συστήσει τρόπους αντιμετώπισής του.

Πολλοί ρωτούν κατά πόσον τα φάρμακα αποτελούν μονόδρομο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η θεραπευτική μέθοδος που επιλέγει ο ειδικός, εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα της διαταραχής, τα συμπτώματα του ασθενούς, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και βεβαίως τις προτιμήσεις του ασθενούς.

Θα έλεγα ότι σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης όπου κυριαρχούν οι σοβαρές διαταραχές του ύπνου, της όρεξης, η αναστολή της βούλησης και της κινητικότητας καθώς και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η φαρμακοθεραπεία με τη χρήση κυρίως αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη θεραπευτική επιλογή.

Σε μέτριας ή ήπιας βαρύτητας περιπτώσεις κατάθλιψης, θα πρότεινα μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, η γνωστική–συμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, είναι οι πιο γνωστές ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η επιλογή της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου είναι συχνά ένα δύσκολο πρόβλημα για τον ασθενή. Κατά τη γνώμη μου ο ειδικός θα πρέπει να είναι ενήμερος για τις γενικές αρχές της κάθε ψυχοθεραπευτικής μεθόδου και να προτείνει στον ασθενή αυτή που ταιριάζει περισσότερο στα ατομικά χαρακτηριστικά του.


Γκορίνης Ανδρέας, Ψυχίατρος


Όταν ο γονιός πάσχει ψυχικά…πάσχει και το παιδί του…


Η εκδήλωση ψυχικής ασθένειας είναι πολύ συχνή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως 1 στα 5 άτομα θα εμφανίσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους κάποιου είδους ψυχική ασθένεια. Ωστόσο πολύ λίγα από αυτά θα αναζητήσουν θεραπεία. Ανάμεσα στα άτομα που μπορεί να νοσήσουν ψυχικά είναι και άνθρωποι που έχουν αποκτήσει παιδιά, που διαμένουν στην κοινότητα και δεν έχουν βιώσει ποτέ την εμπειρία του μακροχρόνιου εγκλεισμού σε κάποιο ίδρυμα.

Όταν ο γονιός νοσήσει ψυχικά, επηρεάζεται η ζωή όλης της οικογένειας. Καταρχήν το ίδιο το άτομο δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις, να εργαστεί, να φροντίσει τα παιδιά του, να συναναστραφεί με φίλους, να νιώσει ασφάλεια και ευχαρίστηση.

Τα παιδιά του γονιού που πάσχει ψυχικά θα επηρεαστούν με καθοριστικό για τη ζωή τους τρόπο. Η επίδραση εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, από την βαρύτητα της ασθένειας του γονιού, από την ύπαρξη θεραπευτικής βοήθειας και γενικότερα από την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού για την οικογένεια πλαισίου. Ως γνωστό, η γονεϊκή ψυχική ασθένεια αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα για τα παιδιά, καθώς έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους μια ψυχική διαταραχή σε σχέση με τους συνομήλικους τους, των οποίων οι γονείς δεν πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα. Η πιθανότητα αυτή είναι αυξημένη, όταν νοσούν και οι δύο γονείς από σοβαρή ψυχική ασθένεια (πχ σχιζοφρένεια ή συναισθηματική διαταραχή).

Οι μεγαλύτερες ωστόσο δυσκολίες αφορούν στο φόβο του στιγματισμού της οικογένειας και στο αίσθημα ανασφάλειας των παιδιών που συνδέεται με συχνά ασταθείς συμπεριφορές του γονέα, οικογενειακές συγκρούσεις, παραμέληση της φροντίδας του παιδιού και του σπιτιού, αντιστροφή των ρόλων γονέα και παιδιού, οικονομικές δυσκολίες και κοινωνική απόσυρση. Τα παιδιά εμφανίζουν άγχος, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις στις κοινωνικές τους-φιλικές τους σχέσεις και συχνά απομονώνονται. Επιπλέον η άγνοια σε αρκετές περιπτώσεις για αυτό που συμβαίνει στον γονιό τους τα οδηγεί να φαντάζονται συχνά εξηγήσεις για αυτά που συμβαίνουν που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι αυτά τα παιδιά στην πλειοψηφία τους νιώθουν ενοχές για την ύπαρξη της ασθένειας, την οποία αποδίδουν στη δική τους συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και σύζυγοι:

Ο ρόλος του γονιού είναι δύσκολος, ιδιαίτερα όταν ο γονιός πάσχει από ψυχική ασθένεια και η χαρά της ανατροφής των παιδιών αντικαθίσταται από αγωνία, φόβους, ανασφάλεια και ταλαιπωρία. Η καθημερινή φροντίδα των παιδιών και η κάλυψη των αναγκών τους γίνεται ιδιαίτερα στρεσογόνα. Είναι σημαντικό οι γονείς να αναζητούν θεραπεία και στήριξη από άλλους ανθρώπους (ειδικούς και μη), προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον γονεϊκό τους ρόλο.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η γνώση για την ψυχική ασθένεια και η κατανόηση της κατάστασης. Τα παιδιά χρειάζεται να είναι ενήμερα για την κατάσταση του γονιού τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να ενημερωθούν πιο αποτελεσματικά μέσα από τη χρήση παραμυθιών, ιστοριών, ζωγραφιών, ενώ τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να καταλάβουν περισσότερα με τη χρήση του λόγου, έχουν ανάγκη από σαφείς απαντήσεις και διευκρινίσεις για την πιθανότητα εμφάνισης έκτακτων δυσκολιών, όταν προκύπτουν, όπως μια υποτροπή ή νοσηλεία και οδηγιών για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Οι έφηβοι χρειάζονται τον δικό τους χρόνο για να επικοινωνήσουν και επιλέγουν οι ίδιοι πότε θα συμβεί αυτό. Είναι σημαντικό να δημιουργείται κατά το δυνατόν κλίμα ασφάλειας και διαθεσιμότητας από τον μη-πάσχοντα γονιό, ώστε να μπορούν να συζητήσουν όταν είναι έτοιμοι, ενώ βοηθητικά είναι βιβλία και ενημερωτικά έντυπα σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές.

Γενικά, η πληροφόρηση πρέπει να γίνεται χωρίς εντάσεις και να επαναλαμβάνεται σε διάφορες ευκαιρίες. Η προσπάθεια ενημέρωσης του παιδιού και αντιμετώπισης του άγχους του πρέπει να συνεχίζεται, όταν εκείνο είναι έτοιμο να θέσει ερωτήσεις και να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό που συμβαίνει.


Επίδραση τραυματικών γεγονότων στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών


Συγκλονιστικές εμπειρίες, όπως φυσικές καταστροφές, κακοποίηση, αυτοκινητιστικό δυστύχημα, εμπειρίες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών ή άλλων ανθρώπων γύρω τους, μπορούν να αποβούν τραυματικές για την ψυχοσυναισθηματική ζωή των παιδιών και να επηρεάσουν την ψυχική τους υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε άνθρωπος από πολύ νωρίς μαθαίνει να χειρίζεται καθημερινά και συνηθισμένα άγχη της ζωής, και δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ένα έντονο, διαφορετικό από τα συνηθισμένα, γεγονός που ανατρέπει την ισορροπία της ζωής του. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για ένα παιδί που ξαφνικά νιώθει ότι χάνει το αίσθημα της ασφάλειας και τον έλεγχο που είχε εώς τότε στη ζωή του.

Η αναστάτωση του συναισθηματικού κόσμου ενός παιδιού μετά από ένα τραυματικό γεγονός είναι φυσιολογική αντίδραση, αλλά όταν αυτή η αντίδραση είναι παρατεταμένη (διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα), εντείνεται, και δυσκολεύει την λειτουργικότητά του, τότε μιλάμε για παθολογική κατάσταση, η οποία ορίζεται ως «σύνδρομο μετατραυματικού στρες». Η εκδήλωση μετατραυματικού στρες εξαρτάται από τη σοβαρότητα του γεγονότος, τον τρόπο αντίδρασης των γονιών απέναντι σε αυτό, την προσωπικότητα του παιδιού, την εγκύτητα του παιδιού στο γεγονός, και την επαναληπτικότητα τραυματικών γεγονότων στη ζωή του. Οι αντιδράσεις του παιδιού ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία του:

Παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6 ετών) μπορεί να παλινδρομήσουν σε προηγούμενα ηλικιακά στάδια (να θελήσουν ξανά πιπίλα, να χρειαστούν ξανά πάνα, να αρχίσουν να «μπεμπεκίζουν»), να παρουσιάσουν διάφορες φοβίες, να προσκολληθούν σε κάποιον από τους γονείς και να αποφεύγουν διάφορες καταστάσεις που δεν σχετίζονται πάντα με το τραυματικό γεγονός. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διαταραχές στον ύπνο ή στο φαγητό καθώς επίσης να παραπονεθούν για σωματικούς πόνους.

Παιδιά σχολικής ηλικίας (7-12 χρόνων) μπορεί να εμφανίσουν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα. Επιπλέον μπορεί να παρουσιάσουν ερειστικότητα, τάσεις απομόνωσης (να μην επιθυμούν να βρίσκονται με τους φίλους τους, να μην θέλουν να βγουν από το σπίτι), και πτώση της σχολικής τους επίδοσης. Συχνά φτάνουν στο σημείο να μην θέλουν να πάνε ούτε στο σχολείο προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Αυτό συνήθως δείχνει ότι έχουν μεγάλο άγχος για την ασφάλεια όλης της οικογένειας και μένουν στο σπίτι, καθώς φαντάζονται ότι έτσι ελέγχουν την κατάσταση και τους προστατεύουν όλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς συνήθως βρίσκονται σε έντονη κατάσταση άγχους και ανασφάλειας και επηρεάζουν και τα παιδιά τους.

Οι έφηβοι (12-18 χρόνων) από την άλλη αντιδρούν με τρόπους που μοιάζουν με τις αντιδράσεις των ενηλίκων. Μπορεί να επαναβιώνουν το γεγονός μέσα από επαναλαμβανόμενες σκέψεις, όνειρα, εικόνες, να αποφεύγουν οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό, να έχουν ξεσπάσματα οργής, επιθετικότητα, και να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και δραστηριότητες.

Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες. Όμως είναι σημαντικό οι γονείς, παρόλο που βρίσκονται και οι ίδιοι σε δύσκολη θέση, με τη στάση τους να διευκολύνουν την υποχώρηση αυτών των συμπτωμάτων και ακόμη περισσότερο να προλαμβάνουν αυτή την εξέλιξη. Για αυτό πρέπει αμέσως μετά το τραυματικό γεγονός, και πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα στα παιδιά, να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τα παρακάτω:

• Να δείξετε με το παράδειγμά σας ότι δεν κρύβετε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Να επιτρέπετε στα παιδιά σας να συμμετέχουν σε συζητήσεις των μεγάλων γύρω από τα τραυματικά γεγονότα. Χρειάζεται βέβαια προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι πολύ ακραίες εκδηλώσεις λύπης ή θυμού μπροστά στα παιδιά.

• Μάθετε τι είναι αυτό που τα τρομάζει. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας μιλήσουν για φόβους που μπορεί να έχουν και συζητείστε μαζί τους

• Δώστε προσοχή στις ζωγραφιές και στα παιχνίδια τους. Μπορεί να σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους. Ρωτήστε τα παιδιά να σας εξηγήσουν τι συμβαίνει στο παιχνίδι τους ή στη ζωγραφιά τους. Είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσετε τυχόν παρανοήσεις, να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήματα ή απλώς να καθησυχάσετε τα παιδιά

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας κάνουν ερωτήσεις. Μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας που εσείς θα διαμορφώσετε, ακούστε ό,τι έχουν να σας πουν. Δεν πειράζει αν δεν έχετε όλες τις απαντήσεις για ό,τι σας ρωτούν. Σημαντικό είναι να νιώσουν ότι ακούγονται

• Μιλήστε τους στο δικό τους επίπεδο. Μιλήστε μαζί τους απλά ώστε να σας καταλαβαίνουν και μην αναλωθείτε σε πολύπλοκες λεπτομέρειες

• Εστιάστε στα θετικά. Δώστε έμφαση στις ηρωικές πράξεις συνανθρώπων μας προκειμένου να βοηθήσουν πληγέντες και στην προθυμία που δείχνουν και άλλες χώρες, για να βοηθήσουν

• Σχεδιάστε ένα οικογενειακό πλάνο. Οργανώστε ένα πλάνο για το μέλλον, για παράδειγμα ένα σημείο στο οποίο θα συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια σε περίπτωση που κάτι ξαφνικό συμβεί (π.χ. σεισμός). Αυτό θα βοηθήσει εσάς και τα παιδιά σας να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς είναι ανακουφιστικό να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν σε αντίστοιχη περίπτωση

• Προτείνετε τη συμμετοχή σε δράσεις αποκατάστασης. Κουβεντιάστε με τα παιδιά την πιθανότητα να συμμετέχετε όλη η οικογένεια σε ενέργειες που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών (πχ δεντροφύτευση σε καμμένο δάσος)

Επίσης σημαντικό είναι:

 Να μην αλλάξει, όσο το δυνατόν γίνεται, η καθημερινότητα των παιδιών. Η ρουτίνα στη ζωή τους βοηθάει να νιώθουν ασφάλεια

 Αποφύγετε τη συγκεκριμένη περίοδο αποχωρισμούς που δεν είναι απαραίτητοι

 Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σε σκηνές των ΜΜΕ που θυμίζουν το τραυματικό γεγονός

 Να είσαστε σταθεροί στους κανόνες που ισχύουν στην οικογένεια (π.χ. ένα παιδί που έχει ξεσπάσματα οργής πρέπει με καλό τρόπο να οριοθετηθεί από τους γονείς του, οι οποίοι δεν πρέπει να είναι ανεκτικοί σε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις του)

Αν βλέπετε ότι το παιδί σας παραμένει αναστατωμένο μετά από μερικές εβδομάδες ή όσο περνάει ο καιρός τα σημάδια που αναφέραμε παραπάνω γίνονται χειρότερα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Βασιλοπούλου Βασιλική, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια


Σχολικός εκφοβισμός

«Δεν θέλω να πάω στο σχολείο, πονάει η κοιλιά μου….»

«Δεν θα κάνω ποδήλατο, δεν έχω όρεξη…ε, ναι, πριν μου άρεσε, τώρα δεν μου αρέσει…»

«Δεν μου φτάνουν τα λεφτά που μου δίνεις για το σχολείο, χρειάζομαι κι άλλα…»

«Έπεσα και χτύπησα και σκίστηκε το παντελόνι μου…»


Υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές συμπεριφορές που μπορούν να κάνουν έναν γονιό να σκεφτεί ότι το παιδί τους μπορεί να είναι θύμα εκφοβισμού:

- το παιδί ξαφνικά δεν θέλει να πάει στο σχολείο

- δεν θέλει να συμμετάσχει σε σχολική εκδρομή

- χάνει το χαρτζιλίκι του

- η διάθεσή του είναι πεσμένη

- επιστρέφει στο σπίτι με σκισμένα ρούχα ή με μελανιές

- δεν θέλει να βγει από το σπίτι

- απομονώνεται από παλιούς φίλους

- γίνεται οξύθυμο χωρίς προφανή λόγο

- πέφτει η σχολική του επίδοση

- δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή βλέπει εφιάλτες

Ο εκφοβισμός αναφέρεται σε επιθετικές, σκόπιμες, επαναλαμβανόμενες βίαιες πράξεις που εκδηλώνονται είτε με κλωτσιές, μπουνιές, σπρωξίματα, χτυπήματα είτε με λόγια, όπως βρισιές, πειράγματα, απειλές, κοροϊδίες, με συμπεριφορές απομόνωσης και αποκλεισμού από παρέες, από παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς επίσης με τα κινητά και το internet.

Είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία για τα παιδιά-θύματα, που επηρεάζει τη σχολική τους ζωή, τη διάθεσή τους και τη συμπεριφορά τους. Το σχολείο γίνεται ένας χώρος ανασφαλής στον οποίο δεν θέλουν να παρευρίσκονται. Συχνά κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό που γίνεται και απομονώνονται. Φοβούνται να κουβεντιάσουν με οποιονδήποτε αυτό που συμβαίνει και ανησυχούν πως αυτό θα χειροτερέψει την κατάσταση, θα γίνουν «καρφιά» και αυτό θα φέρει περισσότερη βία. Έτσι συχνά η οικογένεια και το περιβάλλον του σχολείου δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Από τη στιγμή που ο γονιός έχει υποψίες ότι το παιδί του είναι θύμα εκφοβισμού, καλό είναι να του απευθύνει μερικές διερευνητικές ερωτήσεις:

-πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο;

-με ποιους έπαιξες;

-σου αρέσουν τα παιχνίδια που παίξατε;

-υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί σε αυτά τα παιδιά;

-υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας που σου είναι πολύ δυσάρεστη στο σχολείο;

-θέλεις να καλέσεις κάποιους φίλους στο σπίτι για παιχνίδι;

-υπάρχει κάποιο παιδί που δεν συμπαθείς;

Εάν ο γονιός αντιληφθεί ότι το παιδί του είναι θύμα εκφοβισμού, θα πρέπει:

- να συζητήσει μαζί του για αυτό που συμβαίνει και να μάθει όσα περισσότερα μπορεί. Να του ξεκαθαρίσει ότι όλες οι μορφές βίας είναι απαράδεκτες και δεν επιτρέπονται

- να τονίσει στο παιδί ότι έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ασφάλεια στο σχολείο του, και ότι δεν πρέπει να δέχεται να του φέρονται με αυτόν τον τρόπο

- να παροτρύνει το παιδί να προσπαθεί να βρίσκεται σε ασφαλή μέρη, να μην μένει μόνο του και να αναζητά να είναι με άλλα παιδιά

- να καθοδηγήσει το παιδί πώς ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση: η καλύτερη τακτική είναι να δείξει σε αυτόν που του επιτίθεται ότι δεν ανέχεται τη συμπεριφορά του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανταποδώσει. Αντίθετα, θα πρέπει να πει στο παιδί που το παρενοχλεί ότι δεν του αρέσει αυτό που γίνεται και ότι πρέπει να σταματήσει. Η φωνή του να είναι σταθερή, σίγουρη με ήρεμο τόνο. Στη συνέχεια το ίδιο να απομακρυνθεί. Τα παιδιά-θύτες συχνά θέλουν να προκαλέσουν αναστάτωση στο θύμα τους, και επομένως χάνουν το ενδιαφέρον τους, όταν δεν το καταφέρουν. Εάν το παιδί φοβάται να μιλήσει μόνο του στο παιδί που το παρενοχλεί, καλό είναι να βρίσκεται μαζί του κάποιος άλλος. Εάν κάποιος του επιτεθεί, θα πρέπει να το αναφέρει αμέσως σε δάσκαλο

- να ενισχύσει το παιδί να συμμετέχει σε ομάδες, όπως σε κάποιο άθλημα, όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει και άλλα παιδιά με παρόμοια ενδιαφέροντα, και έτσι να μετριαστεί η απομόνωσή του και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή του

- να ενημερώσει ο γονιός, μόνος ή μαζί με το παιδί, το σχολείο, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του παιδιού

Προτεινόμενα βιβλία:
Μίλα μη φοβάσαι. Τρεις ιστορίες για τη βία στο σχολείο.
Ε. Δικαίου, Β. Ηλιόπουλος, Τ. Τασάκου. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε
Ένα βιβλίο γραμμένο για παιδιά

Εκφοβισμός και βία στο σχολείο. Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. D. Olweus. Ε.Ψ.Υ.Π.Ε
Ένα εγχειρίδιο για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Περιέχει έναν πολύτιμο οδηγό που βοηθά γονείς και εκπαιδευτικούς να αναγνωρίσουν εάν ένα παιδί γίνεται θύμα εκφοβισμού ή θύτης.

Βασιλοπούλου Βασιλική, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Σχολική φοβία-σχολική άρνηση


Η σχολική φοβία συνίσταται στην επίμονη άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο. Παρουσιάζεται στο 2-3% του σχολικού πληθυσμού και εκδηλώνεται κυρίως κατά την είσοδο στο σχολείο ή όταν το παιδί περνάει από τη μια τάξη στην επόμενη. Συχνότερα παρατηρούμενες ηλικίες έναρξης είναι: 5, 12 και 14-15 ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία έναρξης, τόσο σοβαρότερη είναι η μορφή της σχολικής ηλικίας. Στην εφηβεία η σχολική φοβία μπορεί να σημαίνει την έναρξη βαριάς παθολογίας. Συμπεριφορές όπως διακοπή των σχέσεων του παιδιού με συμμαθητές, απόσυρση από σχολικές δραστηριότητες, κλείσιμο στο σπίτι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και πρέπει να κινητοποιήσουν το γονείς για την αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας.

Η κλινική εικόνα
Το παιδί λέει ότι φοβάται να πάει στο σχολείο, αλλά δεν ξέρει γιατί. Μπορεί να δίνει εξηγήσεις όπως ότι το μάλωσε ο δάσκαλος ή ότι το κορόιδεψε κάποιο παιδί στο σχολείο. Το μεγαλύτερο παιδί, ειδικότερα στην εφηβεία, μπορεί να εκλογικεύει τη στάση του απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό σύστημα.

Επιπλέον το παιδί μπορεί να εκδηλώσει σωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στην κοιλιά, διάρροια, εμέτους, πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται, όταν πλησιάζει η ώρα να πάει το παιδί στο σχολείο, ενώ υποχωρούν τα Σαββατοκύριακα, στις αργίες ή όταν το παιδί μένει στο σπίτι με τη συγκατάθεση των γονιών. Αλλά και αν τελικά πάει στο σχολείο, δείχνει ιδιαίτερα φοβισμένο και ζητάει να επιστρέψει στο σπίτι.

Η εκδήλωση της σχολικής φοβίας χρειάζεται έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Όταν το παιδί είναι μικρό, πολλές φορές αρκεί η συμβουλευτική βοήθεια προς τους γονείς, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να βοηθήσουν το παιδί τους να επιστρέψει στο σχολείο. Όταν όμως αναδειχθεί από τη διαγνωστική διαδικασία ψυχοπαθολογία του παιδιού ή έντονα διαταραγμένες σχέσεις στην οικογένεια, απαιτείται θεραπευτική αντιμετώπιση. Η συνεργασία του ειδικού ψυχικής υγείας με το σχολείο είναι απαραίτητη.