27.8.10

Η γενιά των διδύμων είναι εδώ


Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=18686948

Ενα σπάνιο, μέχρι πριν από μία 20ετία γεγονός, που προκαλούσε έκπληξη στον κοινωνικό περίγυρο, τείνει να γίνει σήμερα μια συνηθισμένη καθημερινότητα! Οπου κι αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του στον δρόμο, βλέπει δίδυμα προσωπάκια και διπλά καρότσια... Η γενιά των διδύμων είναι εδώ! Οι δίδυμες γεννήσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα τελευταία χρόνια.

Οι κόρες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είναι δίδυμες (πάνω), όπως και τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Σύμφωνα με στοιχεία του μαιευτηρίου «ΙΑΣΩ», ενώ το 2000 το ποσοστό των διδύμων βρισκόταν στο 2,9%, σήμερα φτάνει μέχρι και στο 5% των γεννήσεων. Στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» το 1991 το ποσοστό των δίδυμων γεννήσεων ήταν στο 1,41% και το 2010 ανέβηκε στο 2,37%.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Κάθε χρόνο στα «καλά σχολεία» οι εγγραφές ασφυκτιούν, αφού τις θέσεις πιάνουν δίδυμα που...κλείνουν δύο θρανία αντί για ένα, ενώ η πολιτεία πληρώνει ετησίως διπλάσια ποσά για νοσήλια πρόωρων τοκετών αλλά και καισαρικών τομών, που είναι αποτέλεσμα των δίδυμων κυήσεων.
«Επιδημία»Τα σχολεία γεμίζουν διδυμάκια και τα ταμεία αδειάζουν από το κόστος της προωρότητας. Η θεαματική αυτή αύξηση των δίδυμων γεννήσεων είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), αλλά πολλές πολύδυμες κυήσεις συμβαίνουν λόγω του ίδιου του αριθμού διαθέσιμων ωαρίων που απελευθερώνονται μέσω της επιθετικής διέγερσης των ωοθηκών.
Στην Ελλάδα, γεννιούνται περίπου 4.000 παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Από αυτά, το 26,5% είναι δίδυμα και το 2,9% είναι τρίδυμα. Ενώ στη δεκαετία του 1980 η συχνότητα εμφάνισης της δίδυμης κύησης ήταν 1/80 και της τρίδυμης 1/8.000 κυήσεις, τώρα οι δίδυμες είναι 1 στις 15!
Το υπουργείο Υγείας μάλιστα, προκειμένου να ανακόψει αυτή την «επιδημία» πολύδυμων κυήσεων, μελετά το ενδεχόμενο να γίνεται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση προσπάθεια μεταφοράς στην υποψήφια μητέρα ενός μόνο εμβρύου, -ακόμα και αν η μεταφορά πρέπει να επαναληφθεί- αντί τριών έως πέντε εμβρύων, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις στη χώρα μας. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Αυστραλία), κυρίως για λόγους οικονομικούς από την ολοένα αυξανόμενη δαπάνη για τους πρόωρους τοκετούς και τις καισαρικές.
Πολλοί αναρωτιούνται: οδηγούμαστε σε έναν κόσμο...από εκατομμύρια όμοια προσωπάκια;
«Από το 1994 μέχρι και σήμερα, παρατηρείται μια τεράστια αύξηση διδύμων. Παράλληλα όμως παρατηρούμε και αύξηση της πρόωρης γέννας, ακριβώς διότι η μήτρα δεν μπορεί να 'στηρίξει' εύκολα μια πολύδυμη κύηση. Τα δίδυμα γεννιούνται ακόμη και στις 34 εβδομάδες, έναντι 40 που θα ήταν το φυσιολογικό. Αυτό ανεβάζει σημαντικά το κόστος της περιγεννητικής φροντίδας των διδύμων, και είναι μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.
Η εντατική μονάδα των νεογνών που έχουμε είναι ασφυκτικά γεμάτη αυτή τη στιγμή. Από 50 παιδιά την ημέρα που φιλοξενούσαμε, τώρα έχουμε περισσότερα από 110», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, διευθυντής μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών στο ΙΑΣΩ.
«Γίνεται μια συζήτηση, ώστε να μη μεταφέρεται πάνω από ένα έμβρυο, για να μην έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό πολύδυμων κυήσεων, που συνιστούν μεν ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά παρουσιάζουν κι ένα συνδυασμό κόστους και προβλημάτων κατά τη γέννηση. Παρατηρούμε αύξηση των καισαρικών επεμβάσεων, της προωρότητας, της βρεφικής θνησιμότητας και άλλων επιπλοκών. Το θέμα των πολύδυμων κυήσεων ήδη μας απασχολεί ως οικονομικό αλλά και κοινωνικό γεγονός», λέει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κ. Γιώργος Κοντόπουλος.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟΦεστιβάλ διδύμων στο Οχάιο και εστιατόριο στη Ν. Υόρκη με δίδυμους ιδιοκτήτες και σερβιτόρους
Οι πιο γνωστοί δίδυμοι παγκοσμίως είναι οι Διόσκουροι... Ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Δίδυμοι επίσης, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία μας, ήταν και οι θεοί του Ολύμπου Απόλλωνας και Αρτεμις, αλλά και ο Ηρακλής με τον Ιφικλή (η παράδοση τούς θέλει να έχουν διαφορετικό πατέρα). Ακολουθούν ο Ρωμύλος και ο Ρέμος από τη ρωμαϊκή μυθολογία.
Διδυμάκια είναι οι κόρες του Τζορτζ Μπους, της Θάτσερ, του Ελληνα πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και χιλιάδες ακόμη...διάσημα παιδιά.
Κάθε χρόνο στο Οχάιο των ΗΠΑ, το πρώτο Σαββατο­κύριακο του Αυγούστου, γίνεται ένα φεστιβάλ διδύμων, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι είχαν την τύχη να γεννηθούν δίδυμοι, τρίδυμοι, καθώς και οι οικογένειές τους.
Μάλιστα εκεί εκδίδεται και ειδικό περιοδικό που απευθύνεται σε δίδυμα και ονομάζεται «Twins».
Στη Νέα Υόρκη, υπάρχει ένα εστιατόριο που λέγεται «Twins», ανήκει σε δύο δίδυμες αδερφές και όλοι οι σερβιτόροι του μαγαζιού είναι δίδυμοι!
Στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, παρουσιάζονται ακόμη και...ολόκληρα χωριά διδύμων. Στο Κοντίνχι, ένα απομακρυσμένο χωριό στην επαρχία Κεράλα της Ινδίας, εδώ και πενήντα χρόνια παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο: γεννιέται ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός από δίδυμα παιδιά, με αποτέλεσμα σήμερα σε μια κοινότητα μόλις 2.000 ατόμων πάνω από το 10% να είναι δίδυμα αδέλφια. Μόνο το 2008 σε 300 οικογένειες που τεκνοποίησαν γεννήθηκαν 15 ζεύγη διδύμων, ποσοστό εξαπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο δίδυμων γεννήσεων! Ενα παρόμοιο φαινόμενο παρουσιάζεται και σε χωριό της Βραζιλίας, όπου γεννιούνται μόνο δίδυμα!
ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΑΤα τελευταία πέντε χρόνια, οι δάσκαλοι παρατηρούν στις εγγραφές του Σεπτέμβρη αθρόες προσελεύσεις διδύμων, που γεμίζουν τις τάξεις.
Επίσημη καταγραφή για τη νέα εικόνα των σχολείων δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά οι διαμαρτυρίες γονέων παιδιών που μένουν κάθε χρόνο έξω από τις λίστες σχολείων όπως τα Αρσάκεια, εξαιτίας των «τάξεων των διδύμων», είναι πολλές.
«Παλαιότερα οι εγγραφές διδύμων στα πρωτάκια ήταν κάτι πρωτότυπο. Μπορεί να είχαμε ένα ζευγάρι διδύμων σε ολόκληρο το σχολείο. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πέρσι είχαμε 7 δίδυμα...», λέει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, διευθυντής του 55ου σχολείου Αθηνών.
Στο 152ο Δημοτικό Αθηνών, από τα 120 παιδιά τα 5 ήταν δίδυμα, στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΣΑΚΛΗΣΤην τελευταία 20ετία αυξήθηκαν οι δίδυμες κυήσεις
«Μελετήσαμε τις δίδυμες κυήσεις σε ένα εύρος 20ετιας. Σκοπός μας ήταν η παρουσίαση των τοκετών διδύμων κυήσεων στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» κατά το χρονικό διάστημα 1991 έως και το 1ο εξάμηνο του 2010 », λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ Α. Αντσακλής, καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Α΄Γυναικολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Ο ίδιος μας αναλύει τα αποτελέσματα:
«Εγινε αναδρομική μελέτη του αρχείου των τοκετών που διενεργήθηκαν στο παραπάνω διάστημα και συνελέγησαν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των διδύμων κυήσεων, την ηλικία της μητέρας, την ηλικία κύησης, τον τρόπο διενέργειας του τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή), το βάρος γέννησης των νεογνών και το ποσοστό διδύμων κυήσεων με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν την αυξητική τάση των δίδυμων κυήσεων και γεννήσεων. Σε σύνολο 65.233 τοκετών εντοπίστηκαν συνολικά 1.431 τοκετοί διδύμων κυήσεων (ποσοστό 2,19%). Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε από 1,41-2,71% ανά έτος, εμφανίζοντας μια μικρή τάση αύξησης τα τελευταία χρόνια.
Η ηλικία της μητέρας κυμάνθηκε από 16 έως 47 έτη (μέσος όρος τα 30,75 έτη). Η ηλικία της μητέρας παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης των 2-2,5 ετών τα τελευταία έτη. Το ποσοστό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κυμαίνεται από 17,24% έως 34,83% στο δείγμα μας, παρουσιάζοντας μια τάση αύξησης με τις τιμές να διαμορφώνονται στο 25-33% την τελευταία πενταετία, ενώ το ποσοστό των τοκετών που διενεργήθηκαν με καισαρική τομή κυμαίνεται από 67,2% έως 98,42%, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΜΑΣ4.000 παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με εξωσωματική
«Οι πολύδυμες κυήσεις (δίδυμες ή τρίδυμες) εμφανίζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια, αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση, σπερματέγχυση, φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας).
Κατά τη φυσιολογική σύλληψη, το ποσοστό των διδύμων είναι 1/80 γεννήσεις, ενώ το ποσοστό των τριδύμων είναι 1/802 = 1/6400 γεννήσεις», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γιατρός Αναπαραγωγής κ. Λεωνίδας Μαμάς, συνεχίζοντας:
«Τα ποσοστά αυτά όμως αλλάζουν όταν η κύηση είναι αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση το ποσοστό των διδύμων είναι 26,5% των γεννήσεων και το ποσοστό των τριδύμων είναι 2,9% των γεννήσεων. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των διδύμων και τριδύμων αυξάνεται κατά 30 φορές σε σχέση με τη φυσιολογική σύλληψη.
Παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα δεδομένα, γεννιούνται ετησίως 200.000 παιδιά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ από το 1997 μέχρι το 2005, οπότε υπάρχουν και τα επίσημα στοιχεία, 3.500.000 παιδιά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, γεννιούνται περίπου 4.000 παιδιά μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Από αυτά, το 26,5% είναι δίδυμα και το 2,9% είναι τρίδυμα. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η υψηλή φροντίδα και η συχνή και στενή παρακολούθηση των πολύδυμων κυήσεων έχουν συνήθως πολύ καλή έκβαση. Η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την πιθανότητα προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού που μπορεί να αποφευχθεί με περίδεση του τραχήλου».
Το 52% των τοκετων στο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» γίνονται με καισαρική, ίδιο το ποσοστό το 2006 και στο ΙΑΣΩ, ενώ στα μαιευτήρια ΛΗΤΩ και Μητέρα σε σύνολο 16.000 τοκετών το 2006 το ποσοστό των καισαρικών ανήλθε στο 48%
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ