9.8.10

Οι τέλειοι γονείς!

Οι γονείς συχνά ρωτούν. "Κάνω συνέχεια λάθη, δεν κάνω τίποτα σωστό...τι να κάνω, για να αλλάξω; Κάποιες μανάδες είναι super μαμάδες. Τα καταφέρνουν όλα τέλεια. Δουλεύουν, ασχολούνται με τα παιδιά τους, κάνουν μαζί τους δραστηριότητες, με την νταντά τους έχουν την τέλεια σχέση, με τον άνδρα τους όλα είναι τέλεια...τι δεν κάνω σωστά; Τα παιδιά μου γκρινιάζουν συνέχεια, κλαίνε, τσακώνονται, δεν με ακούν, κοιτάζομαι στον καθρέφτη και με θλίβει αυτό που βλέπω. Δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ καθόλου με τον εαυτό μου. Πήγαμε στην παραλία, να κολυμπήσουμε, να ηρεμήσουμε, τα παιδιά μου ακούγονταν από τη μια άκρη της παραλίας στην άλλη, ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί...ένιωθα πως με κοιτούσαν όλοι, για να τα μαζέψω...αλλά δεν τα κατάφερα... "

Μα αλήθεια, υπάρχουν οι τέλειοι γονείς; Και αν ναι, ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Άραγε αυτό είναι το ζητούμενο; Η τελειότητα; Ποιος είπε πως οι γονείς δεν κάνουν λάθη ή δεν πρέπει να κάνουν λάθη; Το μεγάλωμα των παιδιών είναι μια συνεχής διαδικασία, οι γονείς μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά τους, αρκεί να είναι διαθέσιμοι, ανοιχτοί, με αγάπη και πίστη στο ρόλο τους και να αναζητούν βοήθεια, όταν τη χρειάζονται.

Και αν τα ερωτήματα σας κατακλύζουν για το πώς να φέρεστε κάθε φορά στα παιδιά σας, κρατήστε αυτό: τι θα θέλατε τα παιδιά σας να θυμούνται από εσάς, όταν εκείνα μεγαλώσουν;

Βασιλοπούλου Βασιλική
ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια