29.8.11

Έφτασε η ώρα για την πρώτη δημοτικού!

«Το παιδί μου μεγάλωσε!»
«Πότε πέρασε ο καιρός; Το παιδί μου πάει σχολείο!»

Πράγματι η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σηματοδοτεί το μεγάλωμα ενός παιδιού που περνάει από τη νηπιακή στη σχολική ηλικία. Οι αλλαγές είναι πολλές. Αλλαγές στη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού, στις γνωστικές του ικανότητες, στην κοινωνικότητά του, εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής του ζωής.
Οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι το παιδί τους μεγάλωσε. Δεν είναι πια μωρό. Είναι πιο αυτόνομο. Άγχος για την καινούρια αρχή. Ποιος άραγε είναι πιο αγχωμένος; Το παιδί ή οι γονείς; Συχνά οι γονείς αντιδρούν σαν να πηγαίνουν οι ίδιοι στο σχολείο. Πώς θα συμπεριφερθεί το παιδί στο καινούριο περιβάλλον με τις πολλές καινούριες απαιτήσεις; Δεν θα είναι τόσο ξέγνοιαστο τώρα; Θα τα καταφέρει; Και αν έχει μαθησιακές δυσκολίες; Πώς θα τα πάει με τα άλλα παιδιά; Θα κάνει φίλους; Θα συμπαθήσει τη δασκάλα; Η δασκάλα θα είναι ικανή; Πολλά ερωτήματα απασχολούν τους γονείς που αρκετές φορές αντί να διευκολύνουν την είσοδο του παιδιού τους στο δημοτικό στην προσπάθειά τους να το προστατέψουν μάλλον το αγχώνουν.
Γονείς,
είναι σημαντικό να θυμάστε πως η δική σας διάθεση θα επηρεάσει και τη διάθεση και τη στάση του παιδιού σας απέναντι στο σχολείο. Καταρχήν είναι σημαντικό να σκεφτείτε πάνω στη δική σας διάθεση. Είστε πολύ αγχωμένοι; Τι είναι αυτό που σας αγχώνει; Μήπως πρέπει να εμπιστευτείτε περισσότερο το παιδί σας;
Μιλήστε στο παιδί για την πρώτη μέρα στο σχολείο.
Περιγράψτε την αίθουσα, τι γίνεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τι σημαίνει διάλειμμα.
Αναφερθείτε στο γεγονός ότι εκεί θα συναντήσει καινούρια πρόσωπα, συμμαθητές, καινούρια δασκάλα.
Εξηγείστε στο παιδί πως στο σχολείο είναι ευκαιρία να μάθει καινούρια πράγματα και να κάνει καινούριους φίλους. Μπορεί μερικές φορές να κουράζεται, αλλά έχει να μάθει και να κάνει συναρπαστικά πράγματα.
Επισκεφτείτε τον χώρο του σχολείου πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Πηγαίνετε μαζί να ψωνίσετε τα σχολικά είδη.
Κάντε την προετοιμασία να μοιάζει με γιορτή, γιατί αν το καλοσκεφτείτε είναι γιορτή! Το παιδί σας θα είναι μαθητής, ένας μικρός εξερευνητής των δυνατοτήτων που του ανοίγονται μπροστά του. Μπορεί οι εποχές που ζούμε να είναι δύσκολες, όμως τα παιδιά είναι καλό να εξασκούν τη φαντασία τους, να μαθαίνουν, να εξερευνούν, να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει αγάπη για τη μάθηση. Και όλα αυτά ξεκινούν πρωτίστως μέσα από την οικογένεια.

Βασιλοπούλου Βασιλική
Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια