30.4.11

Εκδηλώσεις για παιδιά από τους «Δρόμους Ζωής»

Οι «Δρόμοι Ζωής» σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν στις 5, 6, 7 & 8 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο) με αφορμή τη συμπλήρωση των 10+1 χρόνων λειτουργίας τους.
Έκθεση, εργαστήρια, παιχνίδι, χορός, τραγούδι αλλά και ενημέρωση στην εκδήλωση με αφορμή τα 10+1 χρόνια λειτουργίας στο Γκάζι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δρόμοι Ζωής». Τέσσερις ημέρες γεμάτες δημιουργία, προσωπική έκφραση και μοίρασμα.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ.- 20:00 μ.μ. και Κυριακή 10:00 μ.μ. - 14:00 μ.μ.
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης, Θησείο), Αίθουσα Ισογείου
Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 719:00 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

Στη διάρκεια του τετραημέρου οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος σε εργαστήρια χορωδίας, ζωγραφικής, κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη, κούκλας, θεατρικού παιχνιδιού, μαγειρικής, μουσικής καθώς και σε εργαστήρια με θέμα το περιβάλλον.

Στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται ζωγραφιές των παιδιών που απασχολούνται στο Κέντρο, κούκλες, μάσκες και σκηνικά που έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά για τις ανάγκες των παραστάσεων που κατά καιρούς έχουν ανεβάσει, φωτογραφίες από τη λειτουργία του Κέντρου αυτά τα 10+1 χρόνια καθώς και αρχειακό υλικό από εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά των Δρόμων Ζωής θα παρουσιάσουν χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, θα παίξουν μουσική και θα τραγουδήσει η χορωδία του Κέντρου. Τέλος οι έφηβοι θα ζωγραφίσουν graffiti στον χώρο του αίθριου.

Εθελοντές αλλά και παιδιά του Κέντρου θα υποδέχονται τους επισκέπτες για να μοιραστούν μαζί τους τη χαρά της δημιουργικότητας την Πέμπτη 5, την Παρασκευή 6 και το Σαββάτο 7 (10:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.), και την Κυριακή 8 Μαΐου (10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.).

Ειδικά προσκεκλημένοι την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί θα είναι μαθητές από Δημοτικά σχολεία της περιοχής και τα ίδια απογεύματα παιδιά από άλλες οργανώσεις.

Λίγα λόγια για τους Δρόμους Ζωής…
Οι Δρόμοι Ζωής είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγκεκριμένη από το κράτος για το φιλανθρωπικό της έργο. Ιδρύθηκαν από τον Κώστα Βαρλά και την Μάτα (Σταματίνα) Αγγελοπούλου - Βαρλά και απέκτησαν νομική υπόσταση το Μάιο του 2000 (αρ. καταστατικού 524/2000). Άτυπα όμως έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητά τους από το 1996.
Οι Δρόμοι Ζωής ασχολούνται με την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών τουρκόφωνων Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης και οικονομικών μεταναστών που ζουν κυρίως στο Γκάζι και στην ευρύτερη περιοχή (Βοτανικού και Μεταξουργείου).
Το κύριο πρόβλημα των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων είναι ότι λόγω αναλφαβητισμού των γονέων ή για τους μετανάστες η έλλειψη γνώση της ελληνικής γλώσσας τα παιδιά που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι ελληνική έχουν μαθησιακές ιδιαιτερότητες που τα δυσκολεύουν στα μαθήματα του σχολείου. Σε συνδυασμό με την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα σε πολλές δε περιπτώσεις και την οικονομική ανέχεια, βιώνουν λιγότερο ή περισσότερο συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Το 1996 που πρωτοξεκίνησε άτυπα η προσπάθεια πολλά παιδιά δεν ολοκλήρωναν το Δημοτικό και ήταν σχεδόν απαγορευτική η συμμετοχή τους στο Γυμνάσιο. Σήμερα με την υποστηρικτική διδασκαλία των εθελοντών οι Δρόμοι Ζωής έχουν καταφέρει να έχουν στο Κέντρο Επικοινωνίας παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο. Η δράση όμως δεν σταματάει εκεί. Το Κέντρο φιλοξενεί μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης των μητέρων που στηρίζεται κι αυτή από εθελοντές ψυχολόγους. Επιπλέον έχουν κατά καιρούς διοργανώσει ομαδικούς εμβολιασμούς των παιδιών σε συνεργασία με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενημερώσεις για διάφορα θέματα υγείας (AIDS κ.λπ.). Τα παιδιά και οι έφηβοι ωθούνται να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και το λόγο μέσα από το θέατρο, τον αθλητισμό, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις κατασκευές.
Η κύρια ιδιαιτερότητα των Δρόμων Ζωής βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι είναι μια οργάνωση αποκλειστικά βασισμένη στον εθελοντισμό. Αριθμούν 170 ενεργούς εθελοντές που ασχολούνται με την υποστήριξη πάνω από 85 παιδιών και των οικογενειών τους. Για την επιτυχία τους σ' αυτόν τον τομέα, βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον έπαινο "Νησίδες Ποιότητας Συλλογικής Δράσης" σε έναν διαγωνισμό που συνδιοργάνωσαν η "Κίνηση πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία" και το "Σώμα Ελληνίδων Οδηγών" τον Νοέμβριο του 2001.
Σε όλη την διάρκεια της δραστηριοποίησής τους, οι Δρόμοι Ζωής, προσπαθούν να βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, στηρίζοντας τις πιο ευπαθείς και με υλικό τρόπο. Από τις αρχές του 2010, και μέσα στo πλαίσιo της αμείλικτης οικονομικής κρίσης, η δραστηριότητα αυτή, πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή, κάτω από το πρόγραμμα «Φροντίδα». Μέσα από την «Φροντίδα» και με την στήριξη και τις προσφορές ενός ευρύτερου κοινωνικού ιστού, περίπου 20 οικογένειες, λαμβάνουν μια συστηματική στήριξη με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.