30.4.11

Εκδηλώσεις για παιδιά από τους «Δρόμους Ζωής»

Οι «Δρόμοι Ζωής» σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν στις 5, 6, 7 & 8 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο) με αφορμή τη συμπλήρωση των 10+1 χρόνων λειτουργίας τους.
Έκθεση, εργαστήρια, παιχνίδι, χορός, τραγούδι αλλά και ενημέρωση στην εκδήλωση με αφορμή τα 10+1 χρόνια λειτουργίας στο Γκάζι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δρόμοι Ζωής». Τέσσερις ημέρες γεμάτες δημιουργία, προσωπική έκφραση και μοίρασμα.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ.- 20:00 μ.μ. και Κυριακή 10:00 μ.μ. - 14:00 μ.μ.
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης, Θησείο), Αίθουσα Ισογείου
Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 719:00 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

Στη διάρκεια του τετραημέρου οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος σε εργαστήρια χορωδίας, ζωγραφικής, κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη, κούκλας, θεατρικού παιχνιδιού, μαγειρικής, μουσικής καθώς και σε εργαστήρια με θέμα το περιβάλλον.

Στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται ζωγραφιές των παιδιών που απασχολούνται στο Κέντρο, κούκλες, μάσκες και σκηνικά που έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά για τις ανάγκες των παραστάσεων που κατά καιρούς έχουν ανεβάσει, φωτογραφίες από τη λειτουργία του Κέντρου αυτά τα 10+1 χρόνια καθώς και αρχειακό υλικό από εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά των Δρόμων Ζωής θα παρουσιάσουν χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, θα παίξουν μουσική και θα τραγουδήσει η χορωδία του Κέντρου. Τέλος οι έφηβοι θα ζωγραφίσουν graffiti στον χώρο του αίθριου.

Εθελοντές αλλά και παιδιά του Κέντρου θα υποδέχονται τους επισκέπτες για να μοιραστούν μαζί τους τη χαρά της δημιουργικότητας την Πέμπτη 5, την Παρασκευή 6 και το Σαββάτο 7 (10:00 π.μ. - 20:00 μ.μ.), και την Κυριακή 8 Μαΐου (10:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.).

Ειδικά προσκεκλημένοι την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί θα είναι μαθητές από Δημοτικά σχολεία της περιοχής και τα ίδια απογεύματα παιδιά από άλλες οργανώσεις.

Λίγα λόγια για τους Δρόμους Ζωής…
Οι Δρόμοι Ζωής είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εγκεκριμένη από το κράτος για το φιλανθρωπικό της έργο. Ιδρύθηκαν από τον Κώστα Βαρλά και την Μάτα (Σταματίνα) Αγγελοπούλου - Βαρλά και απέκτησαν νομική υπόσταση το Μάιο του 2000 (αρ. καταστατικού 524/2000). Άτυπα όμως έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητά τους από το 1996.
Οι Δρόμοι Ζωής ασχολούνται με την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών τουρκόφωνων Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης και οικονομικών μεταναστών που ζουν κυρίως στο Γκάζι και στην ευρύτερη περιοχή (Βοτανικού και Μεταξουργείου).
Το κύριο πρόβλημα των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων είναι ότι λόγω αναλφαβητισμού των γονέων ή για τους μετανάστες η έλλειψη γνώση της ελληνικής γλώσσας τα παιδιά που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι ελληνική έχουν μαθησιακές ιδιαιτερότητες που τα δυσκολεύουν στα μαθήματα του σχολείου. Σε συνδυασμό με την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα σε πολλές δε περιπτώσεις και την οικονομική ανέχεια, βιώνουν λιγότερο ή περισσότερο συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Το 1996 που πρωτοξεκίνησε άτυπα η προσπάθεια πολλά παιδιά δεν ολοκλήρωναν το Δημοτικό και ήταν σχεδόν απαγορευτική η συμμετοχή τους στο Γυμνάσιο. Σήμερα με την υποστηρικτική διδασκαλία των εθελοντών οι Δρόμοι Ζωής έχουν καταφέρει να έχουν στο Κέντρο Επικοινωνίας παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο. Η δράση όμως δεν σταματάει εκεί. Το Κέντρο φιλοξενεί μια ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης των μητέρων που στηρίζεται κι αυτή από εθελοντές ψυχολόγους. Επιπλέον έχουν κατά καιρούς διοργανώσει ομαδικούς εμβολιασμούς των παιδιών σε συνεργασία με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενημερώσεις για διάφορα θέματα υγείας (AIDS κ.λπ.). Τα παιδιά και οι έφηβοι ωθούνται να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και το λόγο μέσα από το θέατρο, τον αθλητισμό, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις κατασκευές.
Η κύρια ιδιαιτερότητα των Δρόμων Ζωής βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι είναι μια οργάνωση αποκλειστικά βασισμένη στον εθελοντισμό. Αριθμούν 170 ενεργούς εθελοντές που ασχολούνται με την υποστήριξη πάνω από 85 παιδιών και των οικογενειών τους. Για την επιτυχία τους σ' αυτόν τον τομέα, βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον έπαινο "Νησίδες Ποιότητας Συλλογικής Δράσης" σε έναν διαγωνισμό που συνδιοργάνωσαν η "Κίνηση πολιτών για μια ανοικτή κοινωνία" και το "Σώμα Ελληνίδων Οδηγών" τον Νοέμβριο του 2001.
Σε όλη την διάρκεια της δραστηριοποίησής τους, οι Δρόμοι Ζωής, προσπαθούν να βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, στηρίζοντας τις πιο ευπαθείς και με υλικό τρόπο. Από τις αρχές του 2010, και μέσα στo πλαίσιo της αμείλικτης οικονομικής κρίσης, η δραστηριότητα αυτή, πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή, κάτω από το πρόγραμμα «Φροντίδα». Μέσα από την «Φροντίδα» και με την στήριξη και τις προσφορές ενός ευρύτερου κοινωνικού ιστού, περίπου 20 οικογένειες, λαμβάνουν μια συστηματική στήριξη με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.20.4.11

Για το Πάσχα των παιδιών

Δραστηριότητες μουσείων και ιδρυμάτων για την Μ. Εβδομάδα και τις πασχαλινές αργίες
Τέσσερα Μουσεία, Ιδρύματα και μια κουκλοθεατρική ομάδα προτείνουν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες για παιδιά την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και την επόμενη εβδομάδα που τα σχολεία αργούν. Στον Ελληνικό Κόσμο, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης το Παιδικό Μουσείο, το Μουσείο Συναισθημάτων και την Παραμυθοχώρα τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά μέσα από προγράμματα που σχετίζονται με τις ημέρες του Πάσχα.

Συγκεκριμένα:
Ελληνικός Κόσμος

Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου
«Κάθε Πάσχα μια ευχή» είναι το έκτακτο πρόγραμμα του Ελληνικού Κόσμου, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και τις πασχαλινές δημιουργίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που συνδέονται με τη γιορτή του Πάσχα. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα συνεργαστούν και θα εκφραστούν δημιουργικά μέσα από πασχαλινές κατασκευές
Για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού (5-12 ετών)
Ώρα: 12
Ελληνικός Κόσμος
Πειραιώς 254, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212 254 0000, κωδικός 0600
Κόστος συμμετοχής: 8,50 ευρώ

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Με τη βοήθεια υπευθύνων ειδικευμένων σε θέματα τέχνης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν στο εργαστήριο του Μουσείου, με ποικίλα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους αναπτύσσοντας συγκεκριμένα θέματα.

Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου
Θέλω να τσουγκρίσω πασχαλινά αυγά... με τον Πικάσο
Για παιδιά Γ΄ - Στ΄ Δημοτικού (΄Ώρες 10.30 π. μ. – 12.30 μ. μ.).
Τρίτη 26 Απριλίου
Θέλω να…γευματίσω το Πάσχα… με τον Ακριθάκη

Πέμπτη 28 Απριλίου
Θέλω να…τρέξω σε ένα ανθισμένο λιβάδι…με τον Πόλοκ
Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού (΄Ώρες 10.30 π. μ. – 12.30 μ. μ.).

Τετάρτη 27 Απριλίου
Θέλω να…γευματίσω το Πάσχα… με τον Ακριθάκη

Παρασκευή 29 Απριλίου
Θέλω να…τρέξω σε ένα ανθισμένο λιβάδι…με τον Πόλοκ
Για παιδιά Γ΄ - Στ΄ Δημοτικού (΄Ώρες 10.30 π. μ. – 12.30 μ. μ.).

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Πλάκα τηλ: 210-3312621

Παιδικό Μουσείο
Ποικίλες εκδηλώσεις πασχαλινών κατασκευών και στο Παιδικό Μουσείο σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων.
Μ. Τετάρτη
«Κηροπήγια για το Πάσχα» (για παιδιά 3-6 χρόνων) Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει και οι λαμπάδες σπίτι έχουν αποκτήσει. Τα παιδιά κατασκευάζουν τα δικά τους χειροποίητα κηροπήγια για να στολίσουν τις λαμπάδες τους μέσα στο χώρο τους.
«Το φαναράκι της Ανάστασης» (για παιδιά 7-12 χρόνων) Ποια η σημασία του Άγιου Φωτός; Τι συμβολίζει; Τα παιδιά 7-12 ετών ανακαλύπτουν τη σημασία του και στολίζουν το δικό τους φαναράκι για να το μεταφέρουν την ημέρα της Ανάστασης!

Μ. Πέμπτη
«Βάφω τα αυγά» (για παιδιά 3-6 χρόνων) Η παράδοση θέλει τα αυγά του Πάσχα να είναι κόκκινα. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα βάλουν τη δική τους πινελιά και με τη φαντασία τους θα ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους βαφής των αυγών.
«Αυγά και αυγοδρομίες» (για παιδιά 7-12 χρόνων) Με ποιο τρόπο μπορούμε να βάψουμε τα αυγά χωρίς να ζεστάνουμε το νερό; Τα παιδιά πειραματίζονται πάνω σε έτοιμα βρασμένα αυγά με διάφορους τύπους χρωμάτων ώστε να επιτύχουν τον επιθυμητό στολισμό για το αυγό τους. Κατόπιν επιδίδονται σε έναν αγώνα αυγοδρομίας, με στόχο να σπάσουν όσο λιγότερα αυγά γίνεται.

Μ. Σάββατο
«Στολίδια για τη λαμπάδα μου» (για παιδιά 3-6 χρόνων)
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα στολίδια της λαμπάδας τους χρησιμοποιώντας μια ποικιλία υλικών όπως σύρμα, φτερά, χαρτιά, πηλό, ύφασμα και τη δημιουργική φαντασία τους!
«Λαμπάδες για το Πάσχα» (για παιδιά 7-12 χρόνων)
Γίνεται Πάσχα χωρίς φως; Τι κάνει μια λαμπάδα πασχαλινή; Τι συμβολίζει το Άγιο Φως της Ανάστασης; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις απορίες που θα προβληματίσουν τα παιδιά καθώς θα στολίζουν τη δική τους λαμπάδα για το Πάσχα.

Παιδικό Μουσείο – Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Αθηναίων
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα τηλ: 210-3312995

Μουσείο Συναισθημάτων
Από τις 10 π. μ. έως τη 1 μ. μ. μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να ανακαλύψουν παίζοντας τη διαδραστική έκθεση, ενώ στη 1μ. μ. ξεκινάει κάθε μέρα ένα πασχαλινό εργαστήριο. Συγκεκριμένα
Μ. Τετάρτη 20 και Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου
«Τα πιο περίεργα αυγά του κόσμου» φτιάχνουν τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους, καθώς επίσης και το δικό τους παραμύθι.
(Για ενήλικες και παιδιά 5 - 12 ετών, είσοδος: 8 ευρώ)
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 26,27,28 και 29 Απριλίου
«Το δέντρο της ΄Άνοιξης». ΄Ένα παραμύθι που θα ανοίξει το δρόμο για το δρόμο της ΄Άνοιξης μικρών και μεγάλων
(Για ενήλικες και παιδιά 5 - 12 ετών, είσοδος: 8 ευρώ)

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Καρατζά 7,
Φιλοπάππου τηλ: 210-9218329

Παραμυθοχώρα
Μνήμες παλιές και καινούργιες ενώνονται μέσα από πασχαλινά έθιμα, τραγούδια και ιστορίες.
Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου
Κατασκευή Λαμπάδας (5 μ. μ. - 6μ. μ.) και Θεατρικό - Παραμύθι - Παιχνίδι «Οι Φίλοι του Μικρού Πρίγκιπα» βασισμένο στο αριστούργημα του Ντε Σαιντ Εξυπερύ (5.30 μ. μ. - 6.30 μ. μ.)
Πέμπτη 28 Απριλίου
«Η χρωματούπολη και οι μάγισσες». Παράσταση με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι (5μ. μ. -6μ. μ.) και Εργαστήριο ζαχαροπλαστικής: σοκολατένια γλειφιτζούρια (6.30μ. μ. -7.30μ. μ.)
Παρασκευή 29 Απριλίου
«Η Μάγισσα Ρουφήχτρα» του Ευγένιου Τριβιζά. Παράσταση Κουκλοθέατρου από την Κουκλοθεατρική Ομάδα Κιβωτός Μύθων (5μ. μ. -6μ. μ.) Κατασκευή Μάγισσας Ρουφήχτρας (6.30-7.30 μ. μ.)
Σάββατο 30 Απριλίου
«Η χρωματούπολη και οι μάγισσες». Παράσταση με κούκλες και θεατρικό παιχνίδι (11 π. μ. -12) και Εργαστήρι Πηλού (12-1. μ. μ.)

Παραμυθοχώρα, Αναπαύσεως 14 Μετς, τηλ: 210-9216346
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=396675